Russinbullar.

Fick ett nyttighetsryck och bestämde mig för att baka häromdagen. Direkt efteråt skapade jag en kategori här i bloggen med namnet 'Hälsofreak'. Vad jag tänker slänga in här är bland annat recept, om bakningen håller i sig det vill säga. Så, russinbullar var det. Receptet är till en början grunden till någon annan form av bullar som jag hittade på baksidan av en förpackning, så stolt över att jag kan improvisera kanske jag inte ska vara.

3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
25g smör
2 dl kallt vatten
1,5 msk honung
2 dl russin
1 msk linfrön
1 krm salt
50 g jäst (dvs ett paket)
~12 dl mörkt lantbrödsmjöl

garnering: havregryn

1. Koka upp vatten och kross tillsammans i en kastrull på hög värme (här menar jag de 3 dl som står i receptet, inte 2 dl) Ta av kastrullen från plattan när det börjat koka och lägg över ett lock. Låt stå i ungefär 10 minuter (tills blandningen blivit till gröt. Inget vatten ska finnas kvar i kastrullen) Häll därefter över i en degskål.
2. Tillsätt smör (rumstempererat), vatten, honung, salt och jäst. Låt stå tills vätskan är 37 grader varmt (fingervarmt)
3. Tillsätt mjöl och arbeta degen kraftigt tills den känns lite fuktig, inte kladdig. Lägg över bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
4. Lägg över degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt (inte för länge då degen kan bli torr vilket resulterar i torra bullar = uäk). Därefter delar du degen i hälften så stora bitar som du vill ha bullar. Knåda vardera klump, rulla till en boll och lägg på bakplåt (antingen smord eller med bakplåtspapper). När detta är gjort kan du vända på bullarna och strö över valfri garnering på bullarna då den sidan är lite mer klistrig.
5. Lägg över bakduk och låt jäsa i 35 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Var försiktig så det inte blir för länge och känn efter med provsticka efter 10 minuter.
7. Låt kallna och AVNJUT SEDAN MED ETT GLAS ISKALL MJÖLK. Namnam och hej!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0